Monday, April 11, 2011

Jangan Kahwin Dulu Jika ...

Assalamualaikum semua.. happy hari Isnin.. orang kata hari masih dalam blues @ bermalas-malasan..hehe Banyak tul kerja hari ni, sampai sikit lagi malas nak update bl0g..ngeeeh~ tapi tiba2x pula nak buat entri pasal tajuk kat atas tu..hoho

Kawen ni tak boleh tergesa-gesa, betul ke?? Jadi ni ada petanda2x bagi kita renungi bersama adakah kita ni dah sesuai tuk buat mahligai [rumah tangga] @ belum ^^


> Belum cukup duet; hah! ni la masalah kalau beria-ia nak dirikan rumah tanggah tapi duit kong[kosong]. Kadang2x ada yang sampai buat pinjaman sana-sini. Kalau pinjaman yang okey pastu kerja goverment, takpe gak. Tapi kan y'all, terutama gurls, anda dielakkan untuk membuat sebarang pinjaman untuk kawen. Pastikan lelaki yang berusaha mencarik duit untuk mendirikan rumah tangga, bukan perempuan! Di sinilah para lelaki harus membuktikan kebolehan mereka sebagai seorang ketua keluarga..hohoho Barulah mereka akan lebih menghargai isteri mereka..kan3x??

> Belum bersedia untuk kawen; bagi yang belum bersedia untuk menamatkan zaman bujang mereka, adalah dielakkan sama sekali mendirikan rumah tangga. Mana la tau spesis begini belum puas enjoy ke, belum puas menikmati zaman bujang ke, kesian pasangan dibiar-biarkan @ ditinggal-tinggalkan.. nanti timbul masalah rumah tangga la pula..ishk!

> Harus bersedia memikul tanggungjawab; tanggungjawab masa bujang lain, masa dah tunang tu lain, masa dah kawen lagi la lain. Jadi harus peka lah dengan tanggungjawab masing2x. Misalnya kalau perempuan tu, lepas kawen mestilah tanggungjawab dia pada suaminya dan kalau suami pula tanggungjawab pada ibubapanya, isterinya @ keluarganya. Wahai gurls kat luar sana tu, matanglah pabila telah berkawen tu ah, even korang anak manja keluarga janganlah sikit2x gaduh lari balik rumah mak bapak,padahal gaduh hal kecik je pown*misalnya ye..[peringatan untuk diri sendiri gak]

> Niat kawen yang betul; berniatlah mendirikan rumah tangga tu kerana Allah. Sedangkan pemilihan calon hidup dalam Islam pun hendaklah berdasarkan agamanya. Janganlah kerana nafsu kerana pasti akan memakan diri sendiri.




nota coklet : waduh2x..aku pun tak tau kenapa aku serius giler buat entri ni..wakakaka jangan tegang2x tau baca entri ni..hehe maybe aku sibuk mengejar nak siapkan kerja.. jangan serius2x tau, kang cair pulak coklet aku..hehehehe ;p


19 insan doakan kebahagiaanku:

miss keila said...

aah la betul2, drpd pinjam sana sini, baik kumpul dulu cukup, then kalo betul2 dh ready barulah kahwin,xdela cerai sna sini..:)

Cinoi said...

Setuju la. Rilek2 dulu kalau jodoh dtg juga masa tu. jgn paksa klu x bersedia n xda duit lagi!!! haha

Cinoi said...

Setuju la. Rilek2 dulu kalau jodoh dtg juga masa tu. jgn paksa klu x bersedia n xda duit lagi!!! haha

Fariq said...

fs skrg ni cuma takde duit je nak kawin.. yg lain dah ok dah.. calon pun bukan susah nak cari skrg ni.. tuan blog ni pon bley kan.. :p

latest -
Tukang Cerita Lagi Hebat Dari Tukang Kayu

hasrul hassan said...

Salam. hehehe... hmm kalau nak kawin satu lagi camner? lalalalalala

Anitafasha said...

Tuan punye blog ni da sedia ke? Hikhik

MiSzy DiaN said...

maw kawin tp teda calonnya masih hehehe..
so nda payah pk pasal kwin2..
ehh kakak ni maw kawin kaa suda??

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

semua da cukup. hee~
so sy kene kawen la ek? :)

syuwai said...

@miss keila

betul2x.. susah kalau da msalah kewangan dlm rumahtangga ni x.x

syuwai said...

@Cinoi

jodoh takkan kemana kan3x?? hoho

syuwai said...

@Fariq

miahahaha.. tetiba tebatuk-batuk baca cmnt tu ;p

syuwai said...

@hasrul hassan

boleh je.. lariiiikkkkk! ;p


miahahaha


bukan2x tu nak kena tanya dengan wife dulu..ngeeeh~

syuwai said...

@Anitafasha

alamak, tak sangka kena tanya..

I bersedia je..kof3x

*tiba2x blushing! miahahaha

syuwai said...

@MiSzy DiaN

pelan2x.. awk masih muda maaa~..hehe

uiks, belum lagi la.. nak sambung belajar dulu..hehe

syuwai said...

@♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥

dr diri sendiri je tu..hee

tp kalau kawin nnti jgn lupa jemput tau^^

sekamar rindu said...

salam..

mana boleh tergesa2...ni soal yg penting..kwin bukan main2.

Sharinginfoz said...

Memang kena betul2 ada persediaan dari segi ilmu dan juga wang RM

syuwai said...

@sekamar rindu

hmm..betul2x.. o.0

syuwai said...

@Sharinginfoz

yup2x =)

 

Copyright © 2011 Reserved to Bukan Cerita Tentang Coklat Design with love by CikBulat