Monday, January 31, 2011

5 manusia yang paling BERAT dalam sejarah ??

1. Carol Yager
Paling berat dalam sejarah
Rekod terberat pernah dicapainya adalah 727 kg.
Disebabkan dijangkiti bakteria. Dia dimasukkan ke hospital.
Dia tidak mampu untuk berdiri ataupun berjalan kerana ototnya tidak mampu menampung berat badannya.
Dia meninggal pada umur 34 disebabkan penyakit buah pinggang, kegagalan organ berfungsi dan obesiti melampau.


2. Jon Brower Minnoch
Ketika berumur 12 tahun berat badannya mencecah 132 kg.
Dia pernah dimasukkan ke hospital dan kehilangan 419 kg.
Tetapi malangnya selepas keluar hospital, beratnya naik mendadak 2 kali ganda dan berat badan yang terberat pernah dicapai adalah 635 kg.


3. Manuel Uribe.
Berat tertinggi yang pernah dicapai adalah 579 kg.
Dia pernah terlantar di atas katilnya selama 9 tahun dari 2001-2008. 
 
 
4. Walter HudsonDilahirkan di Brooklyn, New York. Berat maksimum dicapai adalah 544 kg.
Dia pernah tersekat di pintu biliknya hinggakan pasukan penyelamat terpaksa memecahkan dinding biliknya..
Pernah mengatakan 'dia makan ape sahaja, dan menikmatinya..!
Dia juga telah meninggal dunia.


5. Rosalie Bradford
Dia memang suka makan sejak kecil.
Ketika berumur 14 tahun beratnya mencapai 92kg.
Ketika 15 tahun beratnya 140 kg.
Berat maksimum yang pernah dicapai adalah 544 kg.
Dia juga pernah ingin membunuh diri kerana terlalu tertekan dengan berat badannya.
Dia meninggal dunia pada umur 63 tahun.
 

6. Syuwai
hah ?? saya ka tu ??
saya gemokk?? mo diet la pas nih ;p
ceh, kunun..
jangan takut nak kawin dengan aku, masih sihat dan x gemuk k..
hahaha..
yes2x, i'm still single and available.. [promosi rupanya..hak2x]
*sila ambil nombor dekat bapa I ea..ngeeh~



Sunday, January 30, 2011

cikgu shida, cikgu paling sporting ??!!

mesti k0rang kenal cikgu shida yang terer miming tu kan3x?? dari fb hinggalah dia buat bl0g sebab minat dengan miming tu. macam2x kutukan, kata-kata pedas yang dia terima tapi tidak kurang juga yang beri semangat dan kata-kata perangsang untuk cik shida ni. even orang comment dia macan2x, tapi penerimaan dia tu positif habis ni..haha lawak gak baca comment2x orang dan balasan2x dari cik shida. memang sempoi habis.. last-last jadi jemputan kat tv9 dah si cik shida ni, 11 Feb. jam 8.30 malam.. tak caya ?? tgk video ni >>



syuwai peminat cik shida ni ?? bukan, bukan.. kalau miming artis ni syuwai suka dorang si momoy palaboy.. kiut ni dorang. tapi paling minat sama si adik yang rambut dia kembang2x tu..haha mo tengok durang ??.. ye la, ye la, ni video durang..




ni lagi..hoh0




kalau mo tgk lagi cari jak dekat youtube tau facebook k

Friday, January 28, 2011

Pentingnya Menuntut Ilmu

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:

إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ غَفُورٌ

“Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba-hamba-Nya, hanyalah ulama. Sesungguhnya Allah Maha perkasa lagi Maha Pengampun.” (QS. Fathir: 28).

Seringkali kita mengeluh kepada diri kita sendiri, untuk apa kita sekolah? untuk apa kita belajar? Untuk apa kita menuntut ilmu? Tak sedikit di antara kita yang cenderung memiliki sifat malas untuk belajar dan lebih senang bermain. Tahukah kamu apakah hakikat sebenarnya dari menuntut ilmu tersebut? Perhatikan Sabda Nabi Muhammad Shollallohu ‘Alaihi Wa Sallam berikut ini:

“Barangsiapa yang menempuh perjalanan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberikan padanya jalan menuju surga. Sesungguhnya malaikat benar-benar mengepakkan sayapnya untuk penuntut ilmu karena ridha dengan apa yang ia kerjakan dan seorang ulama itu benar-benar akan dimintakan ampunan oleh apa saja yang ada di langit dan di bumi, hingga ikan-ikan hiu yang berada di dasar air. Keutamaan ulama dibandingkan dengan keutamaan ahli ibadah bagaikan keutamaan bulan purnama dibandingkan dengan keutamaan seluruh bintang. Ulama adalah pewaris Nabi. Dan sesungguhnya para nabi itu tidak mewariskan dinar dan tidak pula dirham, tapi mereka mewariskan ilmu. Barangsiapa yang mengambilnya, niscaya ia telah mengambilnya dengan bagian yang banyak.”

(HR. Imam Ahmad, Abu Daud, Tirmidzi, Ibnu Majah, Shahih Al Jami’ (V/302).

Sepintas kita melihat hadits di atas, perhatikanlah kalimat awalnya yaitu “Barangsiapa yang menempuh perjalanan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memberikan padanya jalan menuju surga.” Allah menjanjikan syurga bagi siapa saja yang menempuh perjalanan menuntut ilmu, apapun bentuknya, entah kamu menempuh perjalanan ke sekolah, pesantren, maupun ke masjid untuk mengikuti pengajian maka semuanya itu termasuk dalam rangka menuntut ilmu.

Dalam hadits lain yang diriwayatkan dari jalan Abu Hurairah radhiyallohu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam menegaskan:

“Barangsiapa menempuh satu jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan mempermudah satu jalan baginya menuju surga.”

(HR. Muslim, 4/2074).

Maka setiap jalan apapun yang ditempuh seseorang dengan tujuan untuk mendapatkan atau memperoleh ilmu adalah termasuk dalam hadits ini. Termasuk bila kalian pergi ke sekolah, pesantren atau masjid untuk mendapatkan ilmu, maka Insya Allah kalian pun termasuk orang yang dimudahkan jalannya oleh Allah Ta’ala menuju surga-Nya.

kesimpulannya;

1.Menuntut ilmu itu penting maka janganlah kita menganggap remeh atau mensia-siakannya.

2.Allah Ta’ala akan meninggikan derajat orang yang menuntut ilmu, sebagaimana Firman-Nya dalam Surat Al Fathir: 28 dimana disebut dalam ayat itu “ulama” yang artinya seseorang yang memiliki ilmu (alim).

3.Allah Ta’ala menjanjikan jalan dan kemudahan menuju surga bagi siapa saja yang menempuh satu jalan untuk menuntut ilmu.

Maka dari itu, marilah bersama-sama kita kobarkan dan bangkitkan semangat untuk menuntut ilmu. wAllohu A’lam.

sumber: waqqash

bingung2x sama da mo sambung belajar tau terus kerja jak x.x

 

saya ATM, saya BUKAN pencipta duit!

kelmarin nak pi cucuk duit kat ATM di UiTM ni tapi tu ATM tarak duit. besalakan, gaji sudah jadi faham2xlah kenapa ATM tu dah k0s0ng.. jadi ambik keputusan masa pulang dari kerja tu baru pi cucuk duit kat politeknik.

dipendekkan cerita, tunggu la giliran nak cucuk duit ni. Barisan yang sedia ada makin bertambah dan terus bertambah sebab orang yang sedang cucuk duit tu nda pandai siap2x.. t'keluar dia punya kad tu, dia kasi masuk lagi balik, begitula aktiviti dia kat ATM tu sampai keluar resit bank tu dah 7 keping dah ah. kalau lah ATM tu boleh b'cakap, mesti dia kata " sudahlah tu! aku ni hanya ATM, bukan pencipta duit!".. hahaha

sampai ada suara-suara sumbang cam di bawah ni;

" ei, lama lagi ka dia tu ?? "

" mungkin dia ada 7 kad tu "

" jangan2x dia lupa pasword kad dia tu "

last-last dia larik jugak dari tu ATM b'serta resit-resit dia yang banyak tu N with note rm10. RM10??!! gitu lama2x dia melekat di situ rm10 je dia ambik ?? ..cam lawak pun ada tapi diam-diam je, tapi terdengar suara sumbang kat belakang, " ei, lama-lama dia di situ sepuluh hengget jak dia pi ambil ??? "
dengan secepat kilat syuwai pusing dan tengok muka empunya suara sumbang tu.. saling berpandangan, dan ketawa kami pun meletus. ye la, rupanya bukan syuwai je yang perasan kejadian sepuluh ringgit tu..haha

ish2x, kalau sudah cek dalam akaun tu belum lagi ada duit, jangan la paksa tu mr.ATM, kesian dia..

 
"tolonglah, saya tidak bersalah jika dalam akaun anda tidak mempunyai wang!" ATM
 
p/s mungkin orang tu ambik rm10 untuk cover kemaluan eh, malu dia tu..hehe
 
p/s kalau lah kad korang da pr0bs dengan ATM tu, lepas try 2-3 kali masih x dapat keluarkan duit, berilah peluang yang lain dulu, baru try lagi balik. kesian kat sepa-sepa yang m0 cepat tu >.<
 
 

Thursday, January 27, 2011

oh no!! kamu ketahuan ??

sebelum memulakan entri, j0m layan dulu lirik lagu ni..hehe

LIRIK LAGU MATTA KETAHUAN

Dari awal aku tak pernah
percaya kata-katamu
Karena ku hanya melihat
semua dari parasmu

Terakhir kau bilang padaku..
kau takkan pernah selingkuh
Tetapi ternyata dirimu..
bermain di belakangku

**

Saat ku melihatmu
kau sedang bermesraan
dengan seorang..
yang ku kenal...

O ow.. Kamu ketahuan..
pacaran lagi..
dengan dirinya..
teman baikku...

O ow.. Kamu ketahuan..
pacaran lagi..
dengan dirinya..
teman baikku...

Kembali ke **

Tapi tak mengapa..
Aku tak heran..
Karena dirimu..
Cinta sesaatku...

(O ow.. Aku ketahuan...
pacaran lagi...
dengan dirinya...
teman baikmu...) 2x


sebenarnya begini, da kawan kerja 1 unit ni kan, bukan main lagi khusuk cam buat kerja. if k0rang tengok pun, "wah, tekunnya dia bekerja".. Lepas lepaskan hajat dari tandas ni, lalu la kat tempat dia duduk, rupanya dia layan video dangdut. bukan lagu dangdut je ea tp bersama dengan video dia sekali. Pandai dia kasi kecik2x tu skrin video pastu cover dengan kerja-kerja dia kat pc.. jadi perbuatannya itu telah ketahuan ya oleh saya, membuatkan suasana ofis tu bingit buat seketika..miahahahaha

k0rang tau la lagu dangdut ni, dia punya lirik-lirik tu cam lucah 18sx !.. tahan telinga je dengar, ye la beliau2x sudah ni. tapi yang nda syuwai tahan ni, da kawan kerja berbisik dengan kawan seblah dia, "ei, dia pasang lagu sex ka tu ??"

berbisik ah, tp sampai tempat syuwai boleh dengar!.. dan perasaan menggelegak nak ketawa dari tadi tu akhirnya meletus gak.. tolonglah, saya masih di bawah umur ni, x sanggup dengar tu lagu !

miahahaahhaha

p/s yup2x lirik lagu tu teda kaitan sama ni entri..hehe


BEN ASHAARI BLOG

banner lama b0leh kan en. ben ?? hehe


pesanan tuan tanah :

Letakkan header BEN ASHAARI BLOG
~ D0NE

Tajuk : BEN ASHAARI BLOG dan linkkan ke entri ini ..
~ D0NE

Sila nyatakan berapa kalikah anda update sehari dan jumlah entri anda sehingga kini ..
~ jumlah update x tentu.. t0tal post 237 dah

Kenapa anda berminat nak berada dalam blog list BEN ASHAARI ..
~ sebab nak gak merasa sikit2x tempias kehangatan bl0g en. ben tu..hehe
[pengakuan jujur neh x.x]

Apakah perkara yang ingin anda lakukan sekiranya blog anda popular ?
~ popular ?? oh n0, langsung x t'fikir ni..haha
tp if bilangan penggemar coklat a.k.a flwrs tu makin bertambah, nak hasilkan entri yG lagi baik, bagus N mantap la..hehe pendekkan cerita, yang lebih berkualiti..hee

sekian~

p/s en. ben, silalah kekalkan saya dalam bl0glist anda ea ??..ngeeh~


CURI MAYAT ??

ROME: Mayat sahabat karib Perdana Menteri Itali yang juga hos rancangan televisyen selama 50 tahun, Mike Bongiorno, dicuri dari kuburnya, kata pegawai keselamatan semalam.

Bongiorno yang mati pada September 2009 ketika berusia 85 tahun ditanam di Arona, tidak jauh dari Milan.

Kehilangan mayat kawan baik Silvio Berlusconi itu disedari seorang pesara yang sering melawat kawasan perkuburan berkenaan.
 

Dia kemudian memaklumkan maklumat pencerobohan kubur itu kepada polis.

Menurut sumber, setakat ini tiada sesiapa menuntut wang kepada mana-mana pihak untuk mendapatkan semula mayat berkenaan.

Terkenal sebagai hos televisyen sejak 1950-an, Bongiorno pernah membantu Berlusconi melancarkan iklan komersial pada 1970-an. - Reuters

sumber: HarianMetro

ish2x.. buat apa la dia m0 curik tu mayat ea ?? nak tengok rupa si Mike Bongiorno tu.. ni ha

mike bongiorno


 

Wednesday, January 26, 2011

10 TANDA HATI KITA MATI

~ mengaku mengenal Allah tapi tidak menunaikan hak-hak-Nya

~ mengaku cinta kepada Rasulullah tapi mengabaikan sunnah Baginda

~ membaca al-Quran tapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya

~ memakan nikmat-nikmat Allah tapi tidak mensyukurinya

~ mengaku syaitan itu musuh tapi tidak berjuang menentangnya

~ mengaku adanya nikmat syurga tetapi tidak beramal mendapatkannya

~ mengaku adanya siksa neraka tetapi tidak bersusah menjauhinya

~ mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa tetapi tidak bersedia untuknya

~ menyibukkan diri membuka aib orang lain tapi lupa aib sendiri

~ menghantar dan menguburkan jenazah seislam tetapi tidak mengambil ikhtibar darinya

renung-renungkanlah dan selamat beramal..hee~

1st GA fr0m m0on

 
kali ni dapat tag dari m0on.. kawan sekerjaku dan kawan bl0gger ku..hehe
tngk gambar kat atas tu dah tau tuan tanah bl0g tu kiut, kan3x??

if nak j0in sekaki ni adalah pesanan dari penaja [maen copy je m0on ah]:

1. Buat satu entry ringkas mengenai GA ni...dan entry tu mestilah mengandungi,,
  • sebab kenapa anda join GA ni.. 
 >> sebab nak supprt fist GA m0on. mana la tau bertuah dapat hadiah gak dari si m0on..hehe
  • antara warna putih, peach dan hitam,, which color describe u the most..dan nyatakan kenapa...HANYA 3 WARNA DI ATAS tau...
>> putih. sebab suka warna tu selain hijau.
2. Letak banner kat atas *yg ntah apa-apa tu dan tajuk 1st GA Pearl by mOoN dan linkkan ke entry ini...
>> D0NE

3. Terbuka kepada bloggers boys and gurl...
>> I'M gurl..hee


4. Tag 3 rakan anda dan pastikan mereka tau...HARUS!!
 >> owh.. oke2x. nak tag kat=

sekian~

p/s harap2x ada luck!


Saya Nak Tukar Header Saya!!

masa membalas BW dari CG, ternampak dan terbaca pula entri ni. jadik terus membuat keputusan tuk men'joinkan diri tnpa fikir panjang2x lagi. disamping dpt beri supprt kwn bl0gger, dpt gak mencuba nasib.. ye la, mna la tau k0t2x dpt header FREE!! muehehehehe~ 

pesanan tuan tanah ;

1. Mestilah menjadi followers saya
memang saya f0ll0wers anda..hee

  2.  Buatkan 1 Entry bertajuk ''Saya Nak Tukar Header Saya!!''
sudah.. tak caya ?? bulatkan mata N tengok tajuk entri ni.. ;p

  3. tak perlu tag , tak perlu letak banner .
syukurla.. tak perlu susah2x..hek3x

  4. Isi 2 soalan survey ini didalam entry ->

  i) Dari Siapa anda tahu tentang contest ini ? :
dari bl0g cik Gadis

  ii) Kenapa mahu tukar header anda ? :
nak gak merasa header FREE..hihhi
  5. Buat Slogan didalam entry ->

  '' Saya suka kalau header blog saya di tukar kerana : ........... ''( tidak melebihi 200 patah perkataan )
 [ saya suka kalau header blog saya ditukar kerana memang nak buat header tp takde idea bernas. lagipon tak teror bab header ni. nak buat kat adope la segala. tak reti [p/s tngk je tajuk bl0g tu, bl0g budak baru belajar] lagipun, tuan tanah dak baik hati nak beri header  FREE, sepa tak nak kan3x?? hehe ]

sekian~

p/s to tuan tanah.. pick me or I bomm u punya bl0g [wah, mngugut?? haha.. gurau je ea^^]


Tuesday, January 25, 2011

HURUF NAMA PERTAMA mempengaruhi sikap ANDA ???

Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting. Berikut sebagai sedikit panduan.
 
A Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.
B Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.
C Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.
D Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.
E Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.
F Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.
G Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.
H Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.
I Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.
J Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.
K Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.
L Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.
M Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.



N Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.
O Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.
P Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain. Agak pendendam dan boros.
Q Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.
R Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.
S Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.
T Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.
U Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.
V Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.
W Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.
X Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.
Y Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.
Z Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.

p/s dapat dari email, jadi nak share kat k0rang semua.. [juz 4 fun ea]

p/s tuk menghilangkan kebosanan diwaktu petang =,=

Monday, January 24, 2011

AKU , BEN ASHAARI dan ELEE MARDIANA

ni special entri khas untuk dua `sahabat' jauh kita ni:

Adik Mohd. Shah

Adik Hairuman

serius.. memang touching and tersentuh baca kisah dorang ni..
mula2x terbaca kat sini [KLIK] 
kat bl0r mr. Ben. pastu baca full detail story kat sini [KLIK]
miss Elee dengan bermurah hatinya telah mendermakan seluruh royalti beliau khas untuk membantu mereka..
dengan berbesar hatinya syuwai nak buat 1 entri khas untuk adik2x yang kurang bernasib baik ni >.<
mari la kita bantu apa yang mampu & doakan kesejahteraan mereka sekeluarga.

sekian~


SERAM : kisah dorm 15

“Dulu terdapat sebuah rumah sebelum sekolah ni didirikan tau. Rumah tu didiami sepasang suami isteri. namun lelaki tersebut meninggal dunia akibat kemalangan. m0t0sikal beliau bertembung dengan sebuah l0ri. Dipercayai anak yang dikandungkan oleh isteri beliau merupakan pembawa sial.” Cerita Ain dengan penuh semangat.

“erk, betul ke anak tu pembawa sial?” s0al Fifi, tidak sabar hendak mengetahui kisah selanjutnya.

“hish, sabarla. Ain belum lagi habis cerita!” sergah Mimi

“sebenarnya cerita tu direka-reka oleh ibu suami tersebut yang tidak menyukai isteri anaknya tu. Sebabnya, dia dah ada pilihannya sendiri untuk dijodohkan dengan anak tunggalnya. Biasalah askar ni merantau ke sana,ke mari dan semasa bertugas luar daerah, dia jatuh hati dekat isterinya. Ternyata lelaki tu tidak bertepuk sebelah tangan selepas cintanya disambut oleh isterinya tu. Ibu lelaki tersebut tidak sanggup untuk menolak pilihan anaknya kerana terlalu sayangkannya. Jadi dia diamkan je perasaan tidak puas hati tu. Tapi dalam hatinya dia sanggup melakukan apa sahaja untuk menyatukan anaknya dengan Esah, anak ketua kampung, pilihannya”

“namun hajatnya tidak berkesampaian kerana anak kesayangannya itu telah meninggal. Dia berpakat dengan si Esah tu membuatkan hidup menantunya sentiasa sengsara. Si isteri tu terpaksa bertahan je kat kampung tu sebab dia tiada lagi tempat untuk di tuju kerana dia merupakan seorang yatim piatu. Walaupun telah mendapat seorang anak yang telah berusia 4 tahun tapi body dia masih mantap. Lebih-lebih lagi dia mempunyai wajah yang rupawan. Memang janda melatoplah!.. “

Sambung Ain lagi..

“oh ya, anaknya mengalami masalah susah nak tidur if terbangun awal pagi tu. Jadi dia akan membawa ibunya bermain hide and seek. Kebiasaanya d0rang akan main tu seawal jam 3 pagi. Tiap kali dia jumpa mamanya yang tengah bersembunyi mesti dia akan peluk kaki mamanya erat2x sambil teriak “Ibu, Nini dah dapat tangkap dah!”… 1 malam tu, tengah d0rang anak beranak khusuk tidur, ibu mentuanya membawa penduduk kampung pi bakar rumah d0rang tu kerana mereka telah dituduh pembawa sial dan merupakan mengamal ilmu hitam. K0rang tau ke, rupanya asrama yang kita duduk sekarang ni merupakan bekas kawan rumah mereka tau. Sini la dekat dorm 15 ni” cerita Ain dengan penuh keyakinan.

“eh, be..betul ke??” Tanya Mimi. Risau.

“k0 tengoklah sendiri, pernahka d0rm ni kena bukak selama kita 5 tahun d0k belajar kat sini ??.. kali ni je sebab tahun ni sek0lah mengalami banyak penerimaan murid berbanding tahun-tahun lepas.” Tegas Ain

“alaa..itu cerita d0ngeng sekolah ni je lah. Aku tak pecaya lah” tiba-tiba Zumi menyampuk.

“sudahlah. aku nak tidur dah ni. K0rang ni adakah patut cerita seram malam-malam gini” Fifi segera menuju ke katilnya.

“wei k0rang, d0a-d0ala k0rang mintak2x jangan la terbangun jam 3 pagi..hehe nanti k0rang kena bawak main hide and seek la pula” lalu Ain pun segera naik ke katilnya.

“j0mla tidur” ujar Mimi sambil menepuk kaki Zumi.

Mereka berempat pun segera memejamkan mata masing-masing.

 gambar adalah ihsan dari incik g0ogle!

*******************************

“ades,  macam nak gi toilet la pulak” monolog Zumi sambil membuka matanya. Zumi meirik ke arah jam tangannya. Jam 3 pagi.

Dia terlihat kelibat wanita seolah-olah memerhatikan Mimi yang sedang lena dibuai mimpi bersebelahan dengan katilnya.Tiba-tiba bau busuk yang amat kuat menusuk hidungnya. Kemudian, terdengar suara budak kecil merengek.

“ibu, ibu,..marilah kita main sembunyi2x. Nini tak dapat tidur la bu..”

Zumi membuka matanya sedikit untuk melihat wanita dan budak tersebut. Wanita tersebut seperti tidak mempunyai wajah melainkan tengk0rangnya jelas kelihatan, bentuk fizikal wanita dan budak tersebut se0lah-olah dah rentung. Biji mata wanita tersebut tersembul keluar. Badan mereka seperti dijilat api, Seperti mangsa kebakaran. Api ?? bakar ??

Gulp ! Zumi menelan air liurnya.

Zumi berusaha cuba sedaya upaya untuk melelapkan matanya semula.

“ibu, tengok ni. Ada yang bangun lah.”

Perlahan-lahan Zumi membuka matanya semula dan muka se0rang budak yang sangat h0d0h betul-betul berada depan ruang matanya. Zumi segera bangkit dari katilnya dan dengan sekuat hati berlari meninggalkan dorm tersebut. Dia berhenti seketika depan dorm 11.

“rasanya dah jauh ni” bisiknya sambil menoleh ke belakang.

Tiada apa2x.

Fuh~ lega! Baik aku tumpang tidur dekat d0rm 1, ada Zana gak sana. Bisik hatinya.

Semasa dia ingin meneruskan langkah tiba-tiba dia terasa setiap langkahnya amat berat. Segera dia berpaling ke bawah dan budak tersebut sedang memeluk kaki kanannya dengan erat!

“ibu! Ibu! Nini dah dapat tangkap dia!” jerit budak tersebut




p/s dapat idea nak tulis taip cerita ni masa terkurung kat t0ilet libry nasib lah masa tu ada bawak tepon sekali

m0ral: bawalah tepon anda ke mana je anda nak pergi ea..hehe

sekian~


Saturday, January 22, 2011

W0W: india photograpy

mari sama-sama kita cuci mata tengok keunikan ph0tograpy kat india.. memang unik wo0o~

b0leh bergambar dengan artis terkenal d0rang.. takperlu patung lilin cam omputeh. hehe


b0leh bawak m0t0sikal masuk studio !



tak perlu ke bulan untuk membuktikan cinta k0rang pada pasangan anda!


b0leh bergambar seperti anda berada dalam rumah sendiri.
maka yang sebenarnya anda berada di studi0!

sekian~

happy weekand all~

 

Aku Hangat, Nak Join Bloglist Jejaka Terhangat


pesanan tuan tanah =>>

1. Buat entri bertajuk "Aku Hangat, Nak Join Bloglist Jejaka Terhangat".
D0NE

2. Letak header blog Jejaka Terhangat, linkkan ke entri ni.
D0NE

3. Letakkan blog Jejaka Terhangat ke dalam bloglist blog korang.
memang dah!

4. Kat entri tersebut, bagi 2 point yang special pasal blog korang dan,
>> penggemar c0klet syuwai [my f0l0wers]
>> banyak pasal k0rea ??
hehehe..ntah la apa yang special, k0rang terjah je la teratak hijau syuwai

5. 2 point yang best pasal blog Jejaka Terhangat.
>> t0pik yang hangat-hangat
>> header yang hangat ! [buat readers bersemangat jugak..hee]

6. Tag 2 orang bloggers yang berminat nak masuk bloglist Jejaka Terhangat (pastikan diorang tau).
tag kat :
sebenarnya memang dah masuk dalam bl0glist JT tapi nak terus kekal dalam bl0glist JT..hehe
disamping tu dapat gak t0l0ng kengkawan bl0gger lain kasi pr0m0te bl0g d0rang kat bl0g JT..
bl0g JT kan hangat~

sekian~

CONTEST KAMI KEMBARKAH

kali ni nak j0in contest ni la pula..hehe
aktiviti ujung minggu = menyebokkan diri j0in c0ntest kawan2x bl0gger ! ngeeh~
nak j0in ?? klik the header babe / dude

pesanan penaja:

1. buat satu entry bertajuk 'CONTEST KAMI KEMBARKAH' [d0ne]

2. semua blogger pun dialu-alu join contest nie...tak kira laki or perempuan pun boleh join... [w0key]

3. WAJIB laa jadi follower FairyFysha kalau nak join contest nie....senang nanti nak tahu update terkini.. [d0ne]

4. WAJIB letak banner contest ini kat sidebar blog korang yerk..(untuk promosi...hehe..)opss...jangan lupe link kan entry contest nie tau... [w0key]

5. cerita serba sedikit laa pasal contest nie... c0ntest ni ajuran tuan tanah fairyfysha.blogspot.com a.k.a miss dina. bagui c0ntest ni sebab dapat merapatkan lagi hubungan k0rang ngan BFF k0rang tu ^^

6. lepas join jangan lupa tau tinggalkan link korang kat tempat comment CONTEST nie... [w0key]

7. kalau rajin tag laa 3 orang or lebih kawan blogger korang...jangan lupe inform mereka sekali tau...lagi ramai join lagi menarik kan...=) betul2x..nak tag kat semua pembaca dan yang mempunyai bl0g !.. sebab x bl0g, tak dapat la nak j0in kan ?? hehe


gambar yang nak dipertandingkan adalah >>

*
**
***
****
*****
******
*******
**

ini =>>
syuwai wit y0ng

nama dia : sharifah y0ng nadia
kawan dari sek0lah menengah, sekarang dia study kat UMS, ambik TESL..
hebat kan?? 0f c0urselah.. thats my bff ! ..ngee
[pssst! jgn puji dia lebih2x, kang melet0p idung dia! ]
muehehehehe.. jan marah y0ng
umur kami sama ea

kenapa kami kembar ??
sebab mempunyai otak gila-gila yang sama.
perwatakan yang hampir sama..
[hampir je la, tp sebenarnya dia lagi tidak betul taw !..haha]
y0ng la manusia yang b0leh buat aku gelak n0n-st0p !
kembar dari segi mulut yang kebiasaannya akan main lepas cakap..
[penyakit ni syuwai dapat dari si y0ng ni lah!] hehe
kembar dari segi latar belakang keluarga..=,=
sama-sama kuat shopping..!
dua-dua suka makan cuma badan syuwai maintain tp y0ng...
ala..naik sikit je tu y0ng!
haha

dan yang paling best, masing-masing akan menjadi kaunseler tak berbayar.
[kalau y0ng bagi ceramah, umpamanya nenek yang bercerita pada cucu dia! yang cucu tu syuwai la, dia nenek !..haha]

sekian~

p/s tuk y0ng.. kangen bangat sama lu ;'(


What’s Your Colour Contest

contest color 
pesanan penaja :

>> ada bl0g, tu la pasal nak j0in..hehe

>> sudah f0ll0w dua bl0g tersebut.. ^^

>> D0NE !

>> gambar yang jadik taruhan  =>


syuwai sangat2x suka warna hijau..hehehe
j0m ke teratak hijau syuwai ea

nak tag all bl0gger and readers !

sekian~


Duduk Lama Depan Komputer Boleh Bawa Maut


Sejak akhir-akhir terdengar beberapa webmaster diserang dengan pelbagai jenis penyakit sehingga ada diantaranya begitu kritikal sehingga terpaksa dimasukkan ke wad hospital untuk pemantauan kesihatannya. Malah ada diantaranya telah sampai ke tahap kritikal sehingga diserang penyakit angina ahmar.

Ramai yang masih tidak sedar bahawa duduk terlalu lama di depan komputer atau bekerja selama berjam-jam secara pasif di atas kerusi akan membuat otot-otot tubuh kita terasa kaku, keras dan mata menjadi pedih. Malah selain keluhan ringan tersebut tersembunyi juga ancaman lain yang berisiko bagi kesihatan.



New Zealand Medical Journal dalam edisi terbaru, melaporkan kajian dari Institut Penyelidikan Perubatan New Zealand menunjukkan bahawa pekerja pejabat yang menghabiskan masa terlalu lama duduk di meja masing-masing berisiko tinggi menghadapi masalah darah beku. Penyelidik mendapati, satu pertiga daripada pesakit yang dimasukkan ke hospital kerana mengidap -trombosis pembuluh darah vena (DVT) atau darah beku, adalah mereka yang menghabiskan masa berjam-jam mengadap komputer.

Penyakit Deep Vein Thrombosis (DVT) ini adalah disebabkan darah beku yang menyebabkan salur pembuluh darah terutamanya di bahagian peha dan betis tersumbat. Keadaan ini berlaku kerana aliran darah yang tidak baik hasil dari aktiviti yang pasif dan rehat yang berlebihan.

Hal ini akan diperburukkan apabila bilik yang diduduki berhawa dingin dimana udara yang sejuk itu mempercepatkan kadar pembekuan darah terutama di bahagian kaki.

Ketua penyelidik, Profesor Richard Beasley berkata sebahagian pekerja pejabat yang mengidap masalah itu duduk di depan skrin komputer selama lebih 10 jam sehari. Masalah ini biasanya dihadapi oleh pekerja dalam industri teknologi maklumat dan pusat panggilan.

Sekitar 34 peratus dari 62 sampel yang mengalami gumpalan darah adalah mereka yang dalam jangka waktu lama bekerja dengan duduk di kerusi, sementara 21 peratus penderita lainnya adalah terdiri dari mereka yang melakukan perjalanan jarak jauh menaiki kapal terbang, seperti disiarkan oleh AFP.

 



DVT itu sendiri merupakan menurut pakar kesihatan adalah pembentukan gumpalan darah nadi bahagian dalam, paling sering dijumpai di kaki. Gumpalan tersebut boleh pindah ke jantung, paru-paru atau otak dan bisa menyebabkan rasa sakit di dada, sesak nafas atau bahkan kematian akibat serangan jantung atau angin ahmar.

Pakar Perunding Paru-Paru, Institut Perubatan Respiratori, Dr Ashari Yunus berkata darah beku ini datang dari kaki, tetapi juga boleh berpunca daripada pembuluh darah di lengan, bahagian kanan jantung malah hujung kateter yang ditempatkan dalam pembuluh darah. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, lemak atau tisu dari tumor atau kelompok bakteria mungkin boleh berkumpul di arteri paru-paru.


Mengapa pulmonari embolisme terjadi?


Manusia memiliki sepasang paru-paru. Darah secara konsisten dipam dari kanan jantung ke paru-paru dan kembali ke sebelah kiri jantung.
Dalam paru-paru, darah mengambil oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida, sisa metabolisme.

Arteri membawa darah yang kaya oksigen ke seluruh tubuh. Pembuluh darah pula membawa darah kurang oksigen kembali ke jantung. Darah beku yang terjadi dalam pembuluh darah boleh mengalir ke salur darah di kanan jantung sebelum masuk ke arteri paru-paru, di situ sekatan mungkin boleh berlaku.

Sekatan itu boleh terjadi pada arteri yang kecil tetapi paru-paru sangat ‘rapuh’ kerana semua darah dalam tubuh melalui paru-paru setiap kali diedarkan. Kerap kali, darah beku berisiko untuk terbentuk dan tersebar ke seluruh bahagian paru-paru.

 
Simptom:

1.         Cepat penat.
2.         Mengah.
3.         Sakit dada.
4.         Denyutan nadi laju.
5.         Lemah di bahagian kaki.
6.         Kurang selera makan.
7.         Batuk.
8.         Nafas pendek sama ada dalam keadaan rehat atau aktif.


Cegahan:


1.         Stokin untuk mengelakkan berlakunya darah beku dalam saluran darah (deep vein thrombosis). Ia berfungsi untuk mencengkam kulit dan mengempiskan vena supaya darah tidak bertakung.
2.         Perbanyakkan gerakan terutama di bahagian kaki.
3.         Elakkan meminum airbatu.
4.         Elakkan membuka hawa dingin terlalu sejuk.
5.         Sentiasa meminum air panas.
6.         Amalkan bersenam.

 
Rawatan:


Biasanya pesakit dirawat dengan ubat yang menghentikan dan memperlahankan darah beku seperti heparin dan warfarin. Kedua-duanya membantu mencegah darah beku sedia ada daripada menjadi besar dan menghentikan pembentukan darah beku yang baru.

Jika pulmonari embolisme yang dialami mengancam nyawa, biasanya doktor akan menyarankan terapi thrombolitik (mengeluarkan darah beku dari sistem tubuh dengan enzim yang bertindak memecahkannya).

sumber: dapat dari email jadi nak share ^^

Bloglist Sandiwara Seorang Insan@Syafiq Rosli


nak join gak ??
^klik the header!^

pesanan penaja :

Tajuk: Bloglist Sandiwara Seorang Insan@Syafiq Rosli

Jantina: Lelaki @ Perempuan


and

i'm lady !


macam lagu beyonce tu..

i'm a single lady..
ececeh!

simple kan??

Friday, January 21, 2011

Kisah si gadis dan si teruna

Kisahnya bermula begini… si teruna ni seorang yang encem dan femes tapi sangat nakal. Oleh sebab perangai si teruna tersebut ramai yang mengatakan beliau tu playb0y! suatu hari, terjadi pertemuan yang tidak disengajakan antara si teruna dan si gadis. Hal ini berlaku semasa mereka ingin menonon wayang bersama geng masing-masing. si teruna terpandang si gadis yang amat mencuit hati lelakinya. Senyumannya yang manis berjaya memanah hati lelakinya. L0ve at the first right la katakan..hehe kebetulan kawan rapat si teruna mengenali kawan rapat si gadis.

Bermacam-macamlah si teruna lakukan untuk menarik minat si gadis terhadapnya. Setelah lebih setahun mengayat dengan pelbagai cara akhirnya hati si gadia terbuka untuk menerima cinta dari si teruna.

Kawan si gadis dan si teruna telah menjemput mereka untuk mengadirkan diri ke majlis perkahwinannya dan si teruna berjanji untuk mengambil si gadis dirumahnya. Pada hari yang dijanjikan si gadis menunggu si teruna datang untuk menjemputnya.

Setelah 10 minit berlalu si teruna belum muncul-muncul. Si gadis menunggu dengan tenang dan sabar.

20 minit berlalu..

Lebih setengah jam !..

Setelah lebih 1 jam.. p0n! p0n! (bunyi hon kereta)

Si teruna dengan segera keluar dari kereta dan memohon maaf atas kelewatannya lalu menghulurkan bunga untuk diberikan pada si gadis. Si gadis mengambil pemberian tersebut lalu membaling bunga tersebut ke arah si teruna. Bunga tersebut terkena kepala si teruna lalu dia pengsan!

K0rang mesti tertanya-tanya kan kenapa dia pengsan??

Sebab si gadis membaling bunga b’serta pasu-pasunya sekali yang telah diberikan si teruna kepadanya!

Muehehehehehe~

sekian~

KARA Members Want To Terminate Contract With DSP


Today it was announced that four members of KARA (Nicole, Jiyoung, Hara and Seungyeon) want to terminate their exclusive contract with DSP Media. KARA's leader Gyuri is not mentioned among the members.

Through the lawyers of the four members, it was said that DSP had been unfairly treating the group, forcing them to attend loaded schedules without previous discussions. They had tried their best to work and compromise with the company, but now things have gotten to the point where they have lost confidence in with DSP Media.

DSP Media responded that they will release their official statement on the situation soon.

Thursday, January 20, 2011

sibuk..menyebok..disibuk ??

firstly, selamat bercuti syuwai wish bagi sesapa yang bercuti hari ni ea.. m0 buat entri menarik tapi banyak betul kerja ! .. adeh~

bagi sepa yang tekanan / tensi0n2x tu, jangan la tension ea.. sila baca entri syuwai yang ni tEkaNan peMbuNuh seNyap ??!! 

kadang kala pressure tak kira la dari rumah tau tempat kerja tu boleh mengubah personaliti s0meone tu..kan3x?? untuk menghilangkan tensi0n tu, buat la apa yang k0rang suka. macam makan c0klet banyak2x, makan banyak2x ka, layan muzik ka, tidur ka.. (ni sebenarnya yang syuwai buat if tensi0n..hak2x)

oh ya, syuwai ada teka teki tuk k0rang; kenapa badan penguin depan dia jak warna putih tapi belakang dia itam ??

have a nice day t0 babe N dude !

sekian~

saya mahu menjadi blog pilihan Kodet

kali ni nak menyebokkan diri kat bl0g en. kodet..
nak join sama ?? klik the header ^^
 
pesanan penaja :

Cara nak join :
1. Buat satu entri bertajuk saya mahu menjadi blog pilihan Kodet
2. Letak gambar di atas tu sebagai gambar untuk entri yang korang tulis tu .
3. Lepastu tulis kenapa korang nak dimasukkan ke dalam Blog Pilihan Kodet .
= sebab, syuwai memang dah masukkan bl0g kodet dlm bloglist syuwai masa kodet j0in mY contest hari tu..^^
4. Senang kalau malas nak tulis just copy n paste dlm blog korang . Itu saja .
(syuwai la antara org yang malas tuh..ngeee~)

Cara Pemilihan Blog Pilihan Kodet 
1 . 3 Pemenang akan dipilih
2.  Kalau blog korang menarik bagi pandangan aku memang korang mesti masuk .
3.  Kalau tak ramai yang join , mesti lagi senang la korang nak masuk dlm list ni . 
 
bukan senang nak masuk dalam bl0glist orang ni kan ??
p/s jadi pada sesiapa yang baik hati tu, masukkanlah ini bl0g budak baru belajar ni kat bloglist k0rang..ngeee



 

Copyright © 2011 Reserved to Bukan Cerita Tentang Coklat Design with love by CikBulat