Monday, April 4, 2011

Cara-cara nak Makan ubat

ini adalah tips untuk mereka yang takut pada ubat tu ye..hehe [termasuk la aku..ngeeeh~].. mari kita sama2x mempraktikkan cara ni bila nak makan ubat tu ye..




ubat oh ubat!



1.Bayangkan ubat itu seperti gula2x

korang tau gula2x smarties yang warna warni tu kan3x?? haa~ masa korang nak makan ubat tu, mari kita sama2x imegine yang kita bakal menelan gula2x yang sedap dan berwarna-warni itu..hehehe




2.Minum air banyak2x

masa sebelum @ selepas telan ubat tu, cepat2x minum air banyak2x supaya rasa ubat tu tak terasa sangat dekat lidah. [kan selalu ubat ni pahit..hehe]




3.campurkan ubat ke dalam makanan

hancurkan ubat tu, lepas tu bubuh dekat sup korang. Tapi paling senang ubat yang macam dalam gambar dekat bawah ni sebab tak susah2x nak hancurkan. Buka je kulit dia [kan dalamnya just serbuk2x] hohohoh.. cara ni selalu bpa ku buat masa ku kecik2x dulu..hehe




4.Ingatlah orang tersayang [jom makan ubat!]

kalau susah sangat nak telan ubat tu, mari kita motivasi diri sama2x yang korang nak sembuh demi orang tersayang. Kesian tau dorang kalau korang sakit.




nota coklet : sebenarnya semua tu sudah ku buat tapi masih juga takut nak makan ubat. Kalau desperate sangat [kesakitan yG tak boleh ditanggung dah] baru lah makan ubat Hurix ni tau. Bagus ubat ni..hohohoh






4 insan doakan kebahagiaanku:

nub said...

wahaha. terbaekk.. sedap apa makan ubat...

nazirulhazwan~ said...

ubat yang no 3 mmg payah nak makan dulu, hahaha masukkan dalam pisang, makan dengan nasi, sume style da try:P

syuwai said...

@ nub

err..sedap ?? o.0

syuwai said...

@ naz

wah, ang telah ajar aku 1 cara baru nak makan ubat..hehe

makaseh~

 

Copyright © 2011 Reserved to Bukan Cerita Tentang Coklat Design with love by CikBulat