Friday, March 11, 2011

Cara Menghindarkan Sang Jerawat

Hari ni tetiba datang angin nak cerita pasal sang jerawat..hehehe ni just nak kongsikan apa yang aku tau la sebab aku pun tak pakar bidang kecantikan ni..huk2x

http://3.bp.blogspot.com/_3pKiRJjc6sw/S8gksENY4KI/AAAAAAAAAEo/-o4QXHqW6nI/s1600/acne.jpg


~ Elakkan tidur lewat dan pastikan anda cukup tidur. Aku biasa diserang sang jerawat bila berada dalam keadaan ni..adess

~ Pastikan anda mengambil makanan seimbang. Ini kerana semua penyakit berpunca dari pada perut jadi berhati-hatilah dengan apa yang korang makan. Tahukah anda bahawa makanan itu pembunuh senyap? [tetiba nak skema..hee~]

~ Minum air bersih/mineral/yang telah dimasak mengikut sukatan @ keperluan badan masing2x.

~ Elakkan terlalu kerap memakan makanan pedas. Err, ni pun aku sebenarnya. Ingat pula masa induksi tu, semua makanan pedas2x, sang jerawat pun gatai nak keluar..huk2x

~ Rajinkan diri anda basuh muka bagi mengimbangi tahap kelembapan kulit muka. Selain dapat membersihkan muka, dapat juga mengelakkan muka daripada kering x.x

~ Jangan terlalu kerap menggunakan mekap. Ni menyebabkan kulit tu sukar nak bernafas..betoi tak? korang tau ke mekap ni boleh menyebabkan muka nampak cepat tua dan kulit muka mudah rosak disebabkan jangkitan produk yang digunakan. Kalau ngam dengan produk mekap yang diguna takpe ah

~ Jangan kerap berganti produk muka. Misalnya krim @ pencuci muka.

~ hurm, ada ape2x nak tambah?? tiba2x tak ingat tips seterusnya..hehe ;p




nota coklet : selamat berhujung minggu semua ea. Maybe bl0g ni tak terbuka dalam 2 hari tu..adess [eh2x, korang ada tengok dan dengar ke yang Jepun dilanda tsunami lagi??]


10 insan doakan kebahagiaanku:

najwa's said...

hehe satu lagi bila tengah stress, memang cik 'J' mencanak ler kuarnya.. :P

bun said...

nak tambah

basuh lah muke 15kali sehari
3kali setiap waktu solat

selain dapat melembabkan muke
dapat gak pale

insyaAllah

TAYAR PANCIT said...

hai awak saye da follow awak :) follow me back ok :) http://tayarpancit.blogspot.com/2011/03/evolution-of-formula-one-cars-1950-2011.html

touya said...

ada setengah produk muka tak sesuai untuk kulit . Contohnya aku , aku takleh guna produk muka Oil Control .

Qaseh dalia adelia said...

qaseh time bulan2 dtg tu je ye naek ...tah nape hehe sakit lak tuh grrr

syuwai said...

@ najwa

betul3x x.x

syuwai said...

@ bun

yup, thanks dr0p info

syuwai said...

@ Tayar

thanks sudi fllw o.0

syuwai said...

@ touya

yup2x. anda benar..h0h0

syuwai said...

@ Qaseh

sama ah kita tp ikt kondisi gak. Kalau ngam2x masa tu stres, kuarla sang J tu

 

Copyright © 2011 Reserved to Bukan Cerita Tentang Coklat Design with love by CikBulat