Friday, January 14, 2011

bahaya panadol ??

sebenarnya dah lama dapat email ni dari rakan sekerja.. lepas cek-cek email tadi t'jumpa pula email pasal panad0l ni jadi nak share kat k0rang semua la..hee~


JANGAN AMBIL PANADOL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)

WHY ?? KENAPA ?? & MENGAPA ??

UNTUK PENGETAHUAN, ikuti sebuah kenyataan benar dari yang lebih arif pasal panad0l -->>


"Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol.. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?


Image of Panadol packaging


Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang "biasa" ini ke dalam mulut anda.

sekian ~

p/s untuk yG menang t0pup tu : syuwai dah t0pup kan n0. k0rang tu guna on9 yew

21 insan doakan kebahagiaanku:

Aida Taici said...

nsb bek aida xpnh mkn panadol :)

Kodet said...

herm jarang amik panadol ni... thx 4 info... slalu sakit kpala tidor je...x mkn apa2...

20 Profil paling kreatif di Facebook

! Encik Nakal ! said...

waaa..bahaya btl

kawan nakal ada org..dia ni biol bab mkn panadol byk

sampai dpt gelaran mat tadol

hakhakhak

nazirulhazwan~ said...

bukan panadol je, sume ubat pon mmg ade side effect.
islam da ajar, alquran pon da sebot cara menghindar penyakit, nape kite taknak folo?
cth terbaik, madu. tak ramai pon org ikot, sibok dok cari bende lain, x paham betol

syuwai said...

@ Aida Taici

wah, x pernah ?? tahniah la..

syuwai yG x suka makan ubat ni pun pernah gak telan panad0l tu..

syuwai said...

@ kodet

erk, janganla pulak sampai x makan apa2x.. karang k0 jadik kurus la pulak o.0

syuwai said...

@ en. nakal

erm.. baek gelar dia mat d0d0l, lagi kiut..haha

jgn2x kebetulan dia suka makan d0d0l ??

syuwai said...

@ nazirulhazwan~

ya2x, betul tu.. semangat baca cmmnt tu..hehe

nanti syuwai beli la madu banyak2x ni.. (habislah semua madu2x)

eiela said...

kena hati-hati nak makan ubat nih.

Latest Entri :
Yeaayy Cuti : Keputeraan DYMM Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan

Magrib said...

entry khas untuk cik syuwai..

http://magribmenjelma.blogspot.com/2011/01/tahniah-buat-ku-thank-you-buat-cik.html

!!- a.y.u -!! said...

huhuhu pasni xmau la mkn panadol.. baru je cdg nak beli stok panadol for standby.. tq for the info!!!

nub said...

panadol x sedap.hahaha

Nasuha Salleh said...

kalau pening2..baik tido je dr mkn ubat yg mmbahayakn..uuu



p/s : Persahabatan Itu Pemanis Hidup

►AdamXis◄ said...

Owh bahayanya...memang dah lama tak makan penadol, sebab x elok utk badan...tapi klo terpaksa and ade alasan doctor...amik gak arr

My recent post ►Fesyen : Fesyen Lenyap, Style Sama

syuwai said...

@ eiela

tu la pasal

syuwai said...

@ magrib

sudah baca..

adeh.. anjelina j0lie ??

haha

syuwai said...

@ a y u

yup2x.. t0ksah la beli

dapat gak jimat duit..hehe

syuwai said...

@ nub

setuju sangat2x !!

sungguh2x x sedap !

~,~

syuwai said...

@ nasuha

tu la sebaiknya..hee

syuwai said...

@ AdamXis

paksa la ambik gak kan..

Sharinginfoz said...

kalau nak betul2 sure tanya doktor

 

Copyright © 2011 Reserved to Bukan Cerita Tentang Coklat Design with love by CikBulat