Monday, February 7, 2011

mari kita stim sama-sama

err.. pa yang k0rang fikir tu ?? hehe..

rindunya kat incik bl0g ni, m0 sapu2x dulu bl0g yang dah berpasir ni..haha entri kali ni tiba2x nak crita pasal makanan la.

bagi tak mengecewakan yG nak cerita stim2x tu, ni syuwai nak kongsikan resepi ikan masak stim..hehe

ni kaedah masak ikan stim cara mudah. sebenarnya best masak stim ni sebab b'khasiat dan sangatlah mudah.

bahan-bahan:

~ bawang2x [putih, merah, besar] yang dihiris kiut2x oke ^^
~ halia =ni jgn hiris terlalu halus ea, pastikan dihiris tapi masih boleh dinampak sebab da yG x suka if t'makan halia ni. kalau syuwai, hiris jak panjang2x halia tu tp depends korang la
~ tomato [hiris gak]
~ tauchu [kacang manis / masin tu yG sedia dalam botol dah tu] err, korang tau ka?? =ni nak dua-dua yG rasa masam + manis tu ah.. ni kalau teda, takde makna nya la stim korang tu.. baik rebus jak ikan tu..hehe
~ oh ya, paling penting, ikan!..nanti ikannya lupa pulak


cara nak campur adukkan bahan-bahan :

semua bahan2x tersebut, gaulkan dalam 1 mangkuk, letak air dan gula secukup rasa.. lebihkan rasa manis supaya rasa dia lagi umpph! sebab nak letak lebih gula sikit sebab kan tauchu tadi tu dah masin jadi nak cover kemasinan dia tu kenala letak gula..kan3?? pastu lumurkan kat ikan tu. pastikan ikan tu korang dah letak kat bekas untuk di'stim tu. erm, stim ni lebih kurang dgn kukus kan??

pastu kukus la ikan tu tapi sepa ada microwave tu lagi senang, masukkan je kat dalam. cara nak tengok sama ada ikan tu dah masak @ belum, tengok je biji mata ikan tu, kalau dah b'tukar jadik putih means dah masak la ikan tu ea.. senang kan??

selamat mencuba ~

err.. nak tengok gambar masakan gak ?? oke2x >>

Photobucket

14 insan doakan kebahagiaanku:

Nier Zecter said...

best-best
tapi syang x brape reti nak memasak
haha :P

touya said...

Alaaa stim nie , ingat stim lain

Touya < - - - kecewa

Zuraifah Zulkuflee said...

uiks...
terliur ngan ikan msk stim ni

mr.syazwan said...

wah liur tgk

leh order la ni cos wan x reti masak

=_=

n u r k i m a said...

best yer ikan masak stim!!

akeep razalee said...

nak skit!! nak. .pos kat blog aku weh. .ehe

jom curi banner aku jom

mOoN said...

paling x pandai makan ikan yang jenis rebus or stim macam ni...huhuhu...

tag u... http://www.munirahizzan.com/2011/02/24-1-aku.html

syuwai said...

@ nier

boleh belajar pelan2x gak tu ^^

syuwai said...

@ touya

maaf sebab membuat anda keciwa..hehe

syuwai said...

@ zuraifah

cuba jgn tak try..hehe

syuwai said...

@ mr. wan

order ??

nanti sampai kat sana dah basik..haha

syuwai said...

@ nurkima

best2x !!

syuwai said...

@ akeep

eiii, tak baik mencuri tau..hee

tp betul ea boleh curikk ?? haha

syuwai said...

@ m0on

kalau k0 sya faham, sya faham..hehe

thanks tag, nanti jawab ea.. ^^

 

Copyright © 2011 Reserved to Bukan Cerita Tentang Coklat Design with love by CikBulat