Tuesday, March 20, 2012

Perkahwinan, bersediakan anda?

Asslamualaikum..

Acap kali kita mendengar pekahwinan itu bukan mainan. Yup, thats right! Aku pun sependapat dengannya. Perkahwinan ini bukan percubaan, bukan untuk setahun dua, but for the rest of our life. Manusia mana yang mahukan rumahtangga hanya bertahan untuk beberapa jam, hari, bulan, tahun? Hanya binatang bertindak begitu kerana tidak dikurniakan akal fikiran. Melainkan ada artis-artis barat yang menginginkan publisiti. Memang masuk ke alam perkahwinan ini tidak mudah, namun sampai bila ingin hidup bersendirian tanpa peneman yang mana hanya nyawa sahaja yang memisahkannya.

Wahai para lelaki, bersediakan anda memikul tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga? Ingatlah lepas akad dilafazkan, ia bukanlah sekadar lafazan.. namun perjanjian kepada Allah untuk membimbing keluargamu. Bersediakah anda memikul dosa-dosa isteri dan anak-anak mu?dan wahai para wanita.. bersediakan anda menjadi seorang isteri dan ibu untuk anak-anak mu. Bukan setakat di dunia sahaja kita kena bersedia dalam memasuki alam perkahwinan.



Ada enam syarat bagi semua pernikahan yang bahagia. Pertama adalah kesetiaan, yang lima selebihnya adalah keyakinan






nota coklet: Tidak ada hal yang lebih mulia atau terhormat daripada pasangan yang saling menjaga rumah tangga mereka sebagai suami isteri, disegani oleh musuh-musuh mereka, dan disukai oleh sahabat-sahabat mereka

6 insan doakan kebahagiaanku:

Princess Feyqa said...

nice entry :)

kinn said...

kite pun tak sabar nak kawen. tapi bila pikir pasal tanggungjawab tu lah yg takut.

follow twitter syuwai! :) @SakinahJuta

http://sakinahabdul.blogspot.com/2012/03/10-cara-penjagaan-kanta-lekap.html

sesegar said...

MASYALLAH. good advice .n thanks for remind... :D

syuwai said...

@Princess Feyqa

thanks ;)

syuwai said...

@ kinn

thanks dear..

dah follow twitter awk juga ;)

syuwai said...

@sesegar

sharing is caring dear ^___^

 

Copyright © 2011 Reserved to Bukan Cerita Tentang Coklat Design with love by CikBulat